Inclusief spelen: maak speelplekken toegankelijk voor iedereen
- marketing353729
- 25 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen

Een speelplek is meer dan een plek waar kinderen in klimrekken klauteren en van glijbanen roetsjen. Het is een plek waar kinderen met anderen spelen, leren, ontdekken en zich ontwikkelen. Bij VrienDD vinden we daarom dat een speelplek toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht fysieke of cognitieve verschillen. We willen dat inclusief spelen mogelijk wordt op iedere speelplek, en daarvoor is echt geen grote verbouwing nodig. Lees hier meer over de aanpassingen die je kunt doen om te zorgen dat ieder kind op jouw speelplek plezier heeft en uitgedaagd wordt.
Wat is inclusief spelen?
Het principe van inclusief spelen gaat ervan uit dat een speelplek toegankelijk is voor ieder kind. Bij het ontwerp van een speelplaats is het daarom belangrijk dat er rekening wordt gehouden met kinderen die fysieke of cognitieve beperkingen hebben. Voor het creƫren van een inclusieve speelplek is het belangrijk om rekening te houden met neurodivergente kinderen of kinderen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten, die intellectuele, visuele of auditieve beperkingen hebben en kinderen met AD(H)D of autisme.
Inclusief spelen kun je in het ontwerp van je speelplaats opnemen door rekening te houden met de volgende vijf punten. Een inclusieve speelplek heeft:

Apparatuur dat verschillende zintuigen prikkelt
Rustplekken waar kinderen zich, wanneer daar behoefte aan is, kunnen afzonderenĀ
Speelmogelijkheden die zowel samen als alleen spelen aanmoedigenĀ
Een terrein dat toegankelijk is, zodat ieder kind zich over de speelplaats kan bewegen
Speelapparaten op verschillende niveaus en voor kinderen van verschillende leeftijden
Mogelijkheden voor inclusief spelen
Als je een nieuwe inclusieve speelplek wilt creƫren kun je dit in het volledige ontwerp doorvoeren,maar vaak is het al mogelijk om met een paar kleine aanpassingen een speelplek toegankelijker te maken voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:
Voor fysieke toegankelijkheid: verharde paden naar speeltoestellen, zodat kinderen met een rolstoel erbij kunnen, oprijplanken of lage verhogingen bij zandbakken en ruime draaicirkels rondom speeltoestellen, leuningen en handvatten bij speeltoestellen voor extra ondersteuning, zitplekken met arm- en rugleuning, voor kinderen of ouders die snel moe worden en zand- en watertafels op rolstoelhoogte.
Voor het prikkelen van verschillende zintuigen en neuro- en sensorische diversiteit: het gebruik van verschillende materialen en structuren, genoeg licht en kleuren met contrast voor kinderen met visuele beperkingen en rusthoekjes, speeltoestellen en plekken voor kinderen die hun energie kwijt moeten, zoals open speelplekken om te rennen, schommels en glijbanen.
Voor het stimuleren van samen spelen en interactie: speeltoestellen die samen spelen stimuleren, zoals een wip of een grote schommel en open speelruimtes, zodat kinderen zelf hun spel kunnen bedenken en fantasie op de vrije loop kunnen laten gaan.
Algemene verbeterpunten: speeltoestellen of -zones waar ouders makkelijk bij kunnen, zodat begeleiding dichtbij is en omheining van de speelplek.
VrienDD is trots exclusief leverancier van HAGS speeltoestellen te zijn. HAGS is toonaangevend in de markt op het gebied van inclusiviteit en biedt een grote verscheidenheid aan oplossingen. Het is mogelijk om een volledig inclusief speeltoestel te plaatsen, maar ook om losse elementen toe te voegen of inclusieve onderdelen toe te voegen zoals een meer inclusief schommelzitje.
Subsidies voor inclusieve speelplekken
Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het creĆ«eren van inclusieve speelplekken, die in veel gevallen ook te combineren zijn. We raden aan om samenspeelnetwerk.nl ā een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind en Jante Beton ā te raadplegen en als startpunt te gebruiken. Het SamenSpeelFonds zet zich in om inclusief spelen op zoveel mogelijk plekken te realiseren en stelt daarvoor geld beschikbaar. Daarnaast heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het programma āSamen Spelenā en zijn er lokale subsidies beschikbaar bij gemeenten.
Maak jouw speelplek inclusief
Wil je zelf aan de slag? VrienDD denkt graag met je mee over oplossingen die inclusief spelen op jouw speelplek mogelijk maken.
Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier en we kijken samen hoe we jouw speelplek voor ieder kind toegankelijk maken.